2014. március 25., kedd

Gyorsszótár

Dobálóztam már egy pár kifejezéssel, most itt a rövid utólagos magyarázat is. Aki még talál magyaráznivalót, kérem szóljon. Ezt a bejegyzést fokozatosan javítom, ki-kiegészítem.

Bólus: táplálási mód; a táplálék fecskendő segítségével történő adagolása, viszonylag rövid idő alatt (egy étkezésre 20 percet szoktak javasolni felnőtt esetében, de egyénfüggő, ki milyen tempót választ).

Button: szondatípus; hasonló a g.tubushoz, de külső megjelenésében praktikusabb, esztétikusabb gomb (button) formájának köszönhetően. A szonda csövét külön kell csatlakoztatni az étkezéseknél. Előnye még, hogy gyomron belüli ballonja állítólag kicsit laposabb. Méretre készítik (hasfal vastagsága szerint).

Duodenum: patkóbél, azaz a vékonybél kezdő szakasza
lásd még:  http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Gray1050.png

Endoszkóp: puha cső, kamerával a végén

Felső passage: avagy nyeletéses röntgen; a pácienssel a felvétel előtt kontrasztanyagot itatnak, vagy szondán keresztül juttatják a nyelőcsőbe, gyomorba. Sok felvételt készítenek (mintha amolyan video-röntgen lenne), és a kontrasztanyag szépen kirajzolja mind a szervek alakját, mind azt, hogy milyen a továbbítás/motilitás/perisztaltika.

Fundoplicatio: reflux ellensúlyozására használt műtéti eljárás. Több fajtája is van, „nekünk” Nissen félét alkalmaztak, azaz a gyomor felső részét 360 fokban tekerték és varrták le a nyelőcső végén (gallért képeztek ki). Ehhez felfelé kellett húzni a gyomrot, és persze a varrás után elengedni. Ez mindig egy kicsit felfelé húzza a gyomrot, és az eljárás lehetséges mellékhatása a rekeszizomsérv. Ha a gyomor evés közben telítődik, meghúzza a varratot/gallért is a gyomorszáj körül, így akadályozva az étel visszaáramlását (normál esetben persze maga zárna a gyomorszáj...).

Gastro-: gyomorral kapcsolatos

Gastroscopia: a gyomor endoszkópos vizsgálata

Gasztrotubus: szondatípus; puha gumicső, melyet a gyomron belül a végén vízzel feltölthető ballon rögzít. Könnyen cserélhető, 3 hónapig szavatos. Azonban a ballon bármikor ereszthet/kidurranhat, s a szonda kicsúszhat.

Jejunális: vékonybeles, vékonybélbe való (habár a jejunum szó a vékonybél középső szakaszát jelöli ki)

Nasogastricus: orron keresztül levezetett

PEG: 1) percutan endoskopos gastrostomia= a sztómakialakítás módja; percutan=bőrön keresztüli; endoszkóp=puha cső, kamerával a végén, gasztrosztóma=az a bizonyos lyuk a hason/gyomron, magyarul vendégnyílás (lásd még: http://www.youtube.com/watch?v=B33Db7d3HwI)
          2) szondatípus; ezt évente egyszer, altatásban szokás kicserélni, mivel egy fix (tárcsára emlékeztető) rögzítése van a gyomron belül

Pylorus: gyomorkapu, azaz záróizom a gyomor és a duodenum határán

Pylorus plasztika: a gyomorkapu átmetszése hegesedés, szűkület, görcs esetén

Rekeszizomsérv (hiatus hernia): a gyomor a fölötte lévő rekeszizom szövetébe nyomul be. Műtétileg orvosolandó probléma (mint a sérvek általában).


Stoma: vendégnyílás valahol a hasfalon; vagy a gyomor, vagy a belek felé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése