2015. április 28., kedd

Etetési furcsaságok

Egyfelől sikert jelentünk, másfelől abszurd ez a gyerek.

Részt vettünk két hete a Korai Fejlesztő továbbképzésén mintaalanyként, ahol evésterápia volt a téma. A notube.com csapata jött ide. A jövő megmutatja, hogy hosszú távon mi mit fogunk ebből profitálni. Ott helyben két ésszerű tippet kaptunk: érdemes éhgyomrosan próbálkozni (min 8 óra koplalás után pl. reggel), illetve fecskendővel  a szája oldalába adagolni a pépeket. Ennek köszönhetően már kétszer előfordult, hogy 60 ml répapépet elnyammogott a legény, a többi reggelen idáig 30-40 az átlag, akár 20 ml vízzel kiegészítve. A vízért most jobban lelkesedik. Kanálból adagolom neki, az rendben van, igazán ritkán csorog mellé. Ha marad a 60 ml pépből, azt még átnyomjuk a szondán, s gyorsan vizet rá.

De ez egyelőre kevés a boldogsághoz, és 30-45 perceket tölteni egy-egy ilyen kicsi étkezéssel felemésztené a napot, és elfogyna a teste Ödönnek. Tehát alap élelmünk továbbra is a tápszer, csakhogy mostanában megint gondban voltam az adagolással: éjszaka már régóta nem eszik, szüksége van a nyugalomra. A folyamatos (20 órás) táplálást abbahagytuk, hisz amellett is öklendezett; a két-háromóránként adott 400 ml/ órás "gépi bólus" mellett sem bírt 100-120 ml-nél többet, abból is visszajött. Vízzel keverve se nőhetett az adag. Közben a csökkent bevitel (900 helyett 700 körüli kcal) miatt 10,15-ről 9.8 kg-ra fogyott, ami nem szerencsés. Viszont az sem, hogy hatalmas plecsnikben visszaköpi egy részét annak, amit belediktáltam.

Végül Ödön adta az ötletet: legyen 60 ml az egyszeri adag, gyorsan (1-2 perc alatt) bólusban, majd rá félórára 40 ml víz. S ezt ismételgessük óránként, úgy 12 órán át. Ez a napunkba is belefér, és a kívánt kalóriát is megközelítjük, mert már 70-es adagoknál tartunk. Negyedik napja így etetem, és alig tapasztalok öklendezést, gyakran inkább a fekvőhintázás okozza. Abszurd 1 perc alatt legurítani a kaját (még ha kevés is), illetve óránként étkezni, de valami miatt neki most ez így jobb. Igaz, hogy a "rendes" étkezéstől (milyen is az ?) távol áll, de Ödönnek beválik. Lehet, hogy az amúgy is szondával "bélelt", fundoplikált gyomra kicsiny, és ennyit tud befogadni. Lehet, hogy a meleg tápszer ellazítja az izmokat, és jobbá válik az étel továbbhaladása. Ezek feltételezések, mint minden Ödönnek kapcsolatban. A lényeg, hogy végre megint ehet, és nem gebed bele az öklendezésbe. Most ez a legfontosabb. S a tetejébe még szájon át is fogyaszt valamennyit, így végre nem csupán tápszeren él.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése