2016. november 7., hétfő

Tápszerek

Régen már írtam többek között arról is, mi menjen be a szondán, szerintem milyen szempontok merülhetnek fel. A Nutricia részéről sztenderd (és nagy mértékben helytálló) álláspont az, hogy a tápszeres etetés az ésszerű, mert nem kell borzasztóan nagy mennyiségű hígított táplálékot bevinni kevés kalóriáért cserébe (értsd: a turmixolt ételt még hígítani kell, hogy átmenjen a szonda csövén, ezzel is kevesebb kcal jut egy-egy ml-re).


A természetes alapanyagokból főzött házikoszt ideális étel lenne (jobban ki lehetne próbálni, mire allergiás esetleg a beteg, mire nem), de ha valamilyen okból törekedni kell a kis térfogatra egy-egy étkezésnél, akkor kiütéssel győz a tápszer.

Illetve, ha pumpás etetés van, akkor is csak a tápszer az esélyes, a "rendes" élelmiszerek elaakadnak a szerelékben még jó hígítás mellett is.

Ha pedig jejunális (vékonybeles) szondáról beszélünk, akkor ún. előemésztett ("peptisorb") tápszerre van szükség, és akkor kifejezetten a speciális készítmények jöhetnek csak szóba (s persze a pumpás adagolás).

Tápszerfajták, amelyekről én tudok eddig: hidrolizált, előemésztett, aminosavas, ketogén.  Vannak még kifejezetten a hízást elősegítő, és/vagy rostdús termékek is (pl. Infatrini)
[Példákat a Nutricia palettájáról tudok hozni, mert azokat ismerem. Érdemes kutatni, mert más cégek is vannak (pl. Fresenius Kabi), s lehet, hogy épp az ő tápszerük lesz a megfelelő.]

Hidrolizált: tejből készítik, fehérjelebontó eljárásokkal, ehhez adagolnak még különböző egyéb alapanyagokat. Az enyhébb tejallergiáknál jól használhatóak. pl: Milumil Pregomin http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/milumil_pregomin/200990

Előemésztett: idegen szóval "peptisorb"; a vékonybeles szondákba csak ez kerülhet, hiszen a gyomor emésztő funkciója itt kimarad. pl: Infatrini Peptisorb
http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/infatrini_peptisorb/201203

Aminosavas : elementáris (elemi szintű) táplálásra való, hipoallergén, számtalan allergiára jó, mert alap építőkövekből, aminosavakból "rakták össze", és nem tejből hidrolizálták. Aki nagyon allergiás, annak a hidrolizálás (lebontás) is kevés.
[Nem tudom, mert sosem kérdeztem erről orvost, de lehet, hogy akár ez is mehet jejunális szondába?!?]  pl. Neocate LCP
http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/neocate_lcp/200345

Ketogén: epilepszia esetén releváns; a ketogén diéta nagyon zsíros, de sok epilepsziás betegnek a tünetek enyhítését, vagy a tünetmentesség elérését segíti elő. pl:http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/ketocal_41_vanilia_izu/201208

Szondatáplált gyermekeknél sajnos igen gyakori tünet a hányás. Ennek hátterében (sok egyéb lehetséges ok mellett) gyakran állhat a rosszul megválasztott tápszer. Érdemes próbálkozni, és nem leragadni egy termék mellett. Saját keserű tapasztalat, hogy az orvosok kénytelenek általánosítani, és nehezen hiszik el, hogy a gyermek nem jól tolerál egy statisztikailag neki "legjobbként" kijelölt tápszert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése